Minder hitte

Minder hitte

Een groen schoolplein biedt verkoeling. Je kunt je wel voorstellen dat een plein met alleen maar bestrating erg heet wordt. Steden zijn over het algemeen warmer dan andere gebieden omdat verharde oppervlakken, zoals wegen en gebouwen, de warmtestraling van de zon absorberen en weer afgeven aan de directe omgeving. Als gevolg van de dichte bebouwing in de stad blijft deze warmte zich ophopen waardoor het hitte-eilandeffect ontstaat. In Nederland worden nu al waarden voor het hitte-eilandeffect gemeten van één tot meerdere graden, met pieken tot zo'n 8°C, en soms zelfs boven 10°C. Door de klimaatverandering zal het aantal zeer warme avonden en nachten gedurende het jaar toenemen alleen maar toenemen. Deze hittestress is schadelijk voor onze gezondheid.

Het hitte-eiland effect wordt o.a. veroorzaakt doordat er minder planten, bomen en ander groen is in de stad dat hitte kan absorberen. Iedere tegel die eruit gaat en wordt vervangen door een plant of ander vergroeningselement draagt bij aan het hittestress probleem.

Een levend, groen schoolplein draagt bij aan de hittebestendigheid van deomgeving. Goed gekozen groen zorgt voor verkoeling en natuurlijke schaduw op warme dagen. De juiste boom op de juiste plek beschermt tegen te veel zonlicht in de zomer. Onder de kruin van en boom is de temperatuur tot 15 grade lager dan even verderop.Het verkoelende effect van groen is gebaseerd op twee gestapelde processen: schaduwvorming, een passief proces door onderschepping van zonlicht, en waterverdamping door de bladeren, een actief proces.

Wanneer bomen en andere vergroening een deel van het zonlicht tegenhouden zal het oppervlak eronder minder opwarmen. Daardoor geeft het oppervlak minder warmte af aan de lucht in de omgeving. Dit verkoelende effect wordt versterkt doordat de bladeren warmte onttrekken uit de lucht door de verdamping van water.